Popandaii si combaterea acestora

Popandaii sunt rozatoare nocturne, de talie mijlocie, cu blana scurta, de culoare cenusie- galbuie.
Femela are intre 1 si 3 gestatii pe an, nascand intre 3 si 10 pui la fiecare gestatie, durata lor de viata fiind de peste 4 ani.
Aduce pagube mari culturilor de lucerna, trifoi, porumb si alte legume, pe care le aduna imediat dupa semanare. Popandaii traiesc in pamant, unde sapa galerii si unde isi construiesc camere.
Sunt foarte activi pe timpul noptii, evitand astfel caldura si pradatorii naturali. Exceptie fac zilele racoroase sau ploioase, cand obisnuiesc sa iasa din tuneluri si pe timpul zilei. Cand se simt amenintati sau in cazul inundatiilor, popandaii isi astupa tunelurile.
Atunci cand le sunt distruse tunelurile, popandaii sapa unele noi intr-un timp foarte scurt, iar inainte de venirea iernii, acestia sapa tuneluri la adancime mai mare decat vara.
Cum facem deratizarea impotriva popandailor?
Sunt unele situatii in care aceste animalute dragute ne pot da mari batai de cap in gradinile noastre de legume. Noi va putem ajuta sa scapati de harciogi folosind urmatoarele metode.
Amplasarea de substanta raticida in galeriile popandailor. Deoarece si papandaii sunt rozatoare cu siguranta vor “gusta” din otrava raticida amplasat de noi in interiorul galeriilor sapate de ei. Pentru asta, vom cauta gaurile de intrare in galerie si in fiecare gaura vom baga cateva sute de grame de raticid.
Fumigarea in galeriile de popandai. O alta metoda pe care o folosim este fumigarea galeriilor. Vom cauta toate gaurile de intrare in galerii, vom introduce cate un patron fumigen in fiecare si apoi vom acoperi cu pamant.
Inundarea galeriilor. Poate cea mai simpla metoda este aceea prin care inundam toate galeriile facute de popandai.

Un comentariu:

  1. Daaa! Asta e! Puneti raticide in galeria popandaului ca sa scapati de harciogi! Oare mai citeste cineva prostiile ce se scriu pe aici???

    RăspundețiȘtergere